Όταν μιλάμε για λευκόχρυσα κοσμήματα ή κοσμήματα ροζ χρυσού, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε κράμματα τα οποία περιέχουν ένα μέρος χρυσού και ένα μέρος από κράμματα μετάλλων τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν ασήμι (Ag), παλάδιο (Pd), χαλκό (Cu), νικέλιο(Ni) κλπ.

 

Όταν αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα λευκόχρυσο κόσμημα 14 καρατίων ουσιαστικά αναφερόμαστε σε ένα κόσμημα το οποίο περιέχει 14 καράτια κίτρινο χρυσό ( Au) και ένα μέρος στο οποίο περιέχονται μέταλλα όπως ασήμι (Ag) ή παλάδιο (Pd) σε συγκεκριμένες αναλογίες , οι οποίες έχουν την τάση να «λευκαίνουν» το κόσμημα ή αντίστοιχα χαλκό και να προσδίδουν κόκκινο, ροζέ χρώμα.

Η πλατίνα (Pt) είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, λευκού χρώματος από τη φύση του. Συνοψίζoντας λοιπόν, ο λευκόχρυσος είναι ουσιαστικά κίτρινος χρυσός στον οποίο έχουν προστεθεί στοιχεία τα οποία επηρεάζουν το χρώμα του ενώ η πλατίνα είναι από τη φύση της ένα λευκό πολύτιμο μέταλλο.

Σε ένα κόσμημα 14 καρατίων, έχουμε 58,5% χρυσό και 41,5% συμπληρωματικό κράμμα, δεδομένου ότι το μέγιστο είναι τα 24 καράτια.

Αντίστοιχα, σε ένα κόσμημα 18 καρατίων, έχουμε 75% χρυσό και 25% συμπληρωματικό κράμμα.

ΠΗΓΗ: valauro.com